Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Лісоматеріали

Аренда   |   Гостиничная недвижимость
06-12-2021 00:00

Вартість кубометру деревини є важливою як для продавців необроблених лісоматеріалів, так і для тих, хто збирається придбати сировину. За останні роки держава зробила кілька впевнених кроків, щоб цей процес формувався в чесній і конкурентній боротьбі між учасниками ринку. Зараз кожен охочий може знайти інформацію про ціни та придбати товар, беручи участь у відкритих торгах.

Фактори, що впивають на вартість лісоматеріалів

В Україні діють державні стандарти, які визначають параметри деревини. Ціну пропонують лісгоспи, враховуючи якість, породу і діаметр дерева, а також власні витрати.

Кілька років тому підприємства реалізували матеріал за допомогою «прямих» договорів з покупцями. Така схема певний час була виправдною, бо дозволяла вижити підприємствам у 90-ті. Але поступово механізм став гальмувати розвиток галузі. Корупція робила неможливим рівний доступ покупців до деревини, спотворювала невиправдано завищені ціни.

Шлях до виходу з тіні виявився непростим:

  • З 2019 року у Державному агентстві лісових ресурсів з’явилася можливість дізнатися про ціни на деревину в будь-якому регіоні. Знайти інформацію можна на сайті ДП «ЛІАЦ» в розділі «Аукціони».

  • У 2020 р. запровадили торги через «Prozorro.Продажі». Чверть всього лісу компанії повинні були продавати через цей майданчик.

  • З липня 2021 р верховна Рада ухвалила закон «Про товарні біржі». Він зобов’язує лісгоспи продавати всю деревину через електронні торги на біржах, які мають ліцензію Нацкомісії з цінних паперів.

Процедура продажу і купівля необробленої деревини стала повністю прозорою. Графік аукціонів розміщено в календарі на ДП «ЛІАЦ», де проводять торги.

Інформацію про ціни можна отримати на сайті «Української енергетичної біржі», яка першою отримала ліцензію. ТОВ «УЕБ» — це товарно-сировинна біржа, лідер онлайн-торгівлі в Україні. На відкритому електронному майданчику  відбуваються реалізація енергоресурсів: природного і зрідженого газу, вугілля, нафти, газового конденсату, необробленої деревини.

ТОВ «УЕБ» має багатий досвід і відповідну матеріальну базу для проведення торгів. Аукціони проводять з використанням програмного забезпечення auc.ukrforest.com.

У відкритих електронних торгах беруть участь близько 900 компаній. Це не тільки маленькі українські виробники, а й великі державні підприємства:  ПАТ «Укргазвидобування», АТ «Укртранснафта», група компаній «ДТЕК», ДП «НАЕК Енергоатом», компанії міжнародного рівня Trailstone, MET Group, DuffEnergy та інші.

Як стати учасником 

Лісгоспам, які хочуть продавати власну продукцію потрібно:

  • відкрити сайт ТОВ «УЕБ» за посиланням: https://www.ueex.com.ua/;

  • укласти договір з біржею;

  • в календарі торгів знайти лоти, вказавши тип деревини, ціну за кубометр;

  • узгодити терміни торгів.

Тим, хто бажає придбати лісоматеріали, треба:

  • заповнити в розділі «Акредитація» анкету, яка дозволить отримати статус непостійного члена компанії;

  • вибрати аукціон, який цікавить, в календарі торгів;

  • онлайн вислати заявку на участь в торгах і завантажити документи, перелічені в оголошенні;

  • заплатити внески: гарантійний і за обробку даних.

 

Якщо виникнуть проблеми в оформленні документів і проходженні акредитації, допоможуть фахівці ТОВ «УЕБ».


Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)