Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Гранітні пам'ятники у древньому Єгипті

2017-04-19 14:38:03

Гранітні пам’ятники у древньому Єгипті

Найбільшими надмогильними ритуальними спорудами на землі до сьогоднішнього дня залишаються піраміди, які древні єгиптяни будували для своїх фараонів. Найважливіші елементи будівлі виготовляли із найкращого і найміцнішого каменю – граніту. «Серце» піраміди – поховальна камера царя – завжди облицьовувалась ретельно обробленими гранітними плитами, щоб захистити спокій померлого від грабіжників. З плином часу люди не винайшли міцнішого та красивішого матеріалу для виготовлення надмогильних пам’ятників для своїх рідних. На ринку можна знайти багато виробників, які пропонують гранітні пам’ятники на будь-який смак.

Як відомо, граніт один із найміцніших каменів на землі (після алмазу, поряд із кварцитом) і важко піддається обробці. Навіть за сучасного рівня технічного розвитку обробка граніту трудомісткий та тривалий у часі процес. Що ж казати про древніх єгиптян! Результати роботи тогочасних майстрів просто вражають своєю довершеністю та точністю різьблення. Археологи висловлюють думки, що у стародавньому Єгипті граніт обробляли спеціальним інструментом із кремнієвим вістрям (вібраційне свердло). При детальному вивченні настінних розписів, навіть знайдений ієрогліф, який позначає цей інструмент.

Розглянемо детальніше, які фараони удостоїлись гранітних пам’ятників.

Найбільшою рукотворною спорудою Стародавнього Світу є піраміда Хеопса (146 м.). Гробниця фараона (висота – 6 м., довжина – 11 м., - ширина – 5 м.) виготовлена із блоків червоного асуанського граніту (найбільші гранітні кар’єри Єгипту розташовані у м. Асуані і займають площу понад 20 км2). Мумію царя хоронили у спеціальному саркофазі (із грецької – пожирач смерті). Саркофаг у піраміді Хеопса виготовлений із граніту і важить більше 3 тон.

гранітний саркофаг

Син Хеопса Хефрен похований у дещо нижчій піраміді (143,5 м.), але суттєво міцнішій, оскільки граніт використовувався у більшій мірі. Зокрема мегалітичні блоки, із яких побудовані Заупокійний храм та храм Зустрічі, облицьовані червоним гранітом. Із великих гранітних блоків побудований нижній храм у формі квадрата із стороною 4,5 м. Входи до храму стерегли гранітні сфінкси. Вершечок піраміди прикрашав нині втрачений рожевий гранітний пірамідіон.

саркофаг із граніту

Третьою за розміром є піраміда Мікерина (66 м.). Шістнадцять зовнішніх шарів піраміди виготовлені із червоного асуанського граніту і покривали майже третину її висоти. Далі розташовувались плити із вапняку, а далі – пірамідіон із червоного граніту. Султан Осман Ібн-Юсуф протягом 8 місяців безуспішно намагався зруйнувати піраміду, але зрештою був змушений припинити осаду. Гранітний надгробний пам’ятник надійно захистив сон фараона, але не вберіг його від грабіжників. Археологи знайшли лише одну піраміду непограбованою – усипальницю Тутанхамона, гранітний саркофаг якого прикрашало декоративне різьблення.

Гранітний саркофаг із різьбленням

В Україні теж є піраміди

У с. Комендантівка Полтавської області також зведено піраміду висотою 15 м. Це фамільний склеп поміщиків Білявичів, побудований під враженням від споглядання пірамід у Єгипті. Будівництво української піраміди розпочалось у 1864 р. Гранітні блоки обтесувались та з’єднувались за допомогою вапняного розчину із додаванням яєчних білків та крові великої рогатої худоби. Такі «особливі» інгредієнти будівельного розчину сповільнювали будівництво і піраміду закінчили лише у 1877 р. На її вершечку встановлено хрест, а в середині розміщений вівтар із іконостасом. Піраміда стала надмогильним пам’ятником із граніту для Софії та Олександра Білявичів. Багато україських магнатів також увіковічнили у граніті пам'ять про своїх рідних. Сучасні українці також активно користуються послугами фірм, які займаються проектуванням та виготовленням пам'ятників із граніту.

піраміда в Україні


Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)