Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Навчальні географічні карти: фізичні та економічні карти України та світу

2020-10-28 09:04:05

 

Обираємо географічні карти: правила оснащення шкільного кабінету

Кабінет географії неможливо уявити без великої настінної карти: таким було його оснащення ще за радянських часів, незмінним залишилось і в новій українській школі. Адже вивчення географії без карт, що наочно підкріплюють кожну тему, — нонсенс. І попри те, що в шкільних кабінетах усе частіше зустрічається сучасне цифрове обладнання, а розглянути, наприклад, фізичну карту Африки можна і з ефектом присутності, за допомогою 3Dехнологій, — класичні паперові карти на планках залишаються необхідним для повноцінного навчання обладнанням. Адже лише за умови комбінування інноваційних і традиційних засобів навчання можна досягти максимального результату.

Які карти потрібні в кабінет географії

План вивчення географії в школі передбачає розуміння природи Землі, знайомство з географічними особливостями різних регіонів і світовим устроєм. Тому для демонстрації класу вчителю знадобляться не лише карти материків та океанів, а й карта зоряного неба та різні види фізичних, політичних, економічних і кліматичних карт, які можна придбати в спеціалізованого постачальника товарів для школи.

Карти в кабінет географії: стандарти МОН

З повним переліком обладнання, якого потребує кабінет географії, можна ознайомитись у наказі МОН №574 «Про затвердження Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій». Там вказано досить багато різних видів карт, які знадобляться вчителю для правильної подачі тем згідно з затвердженою програмою. Наприклад, для вивчення країн Америки знадобляться:

·        Південна Америка: фізична карта.

·        Південна Америка: політична карта.

·        Північна Америка фізична карта.

·        Північна Америка політична карта.

Також, окрім політичної та фізичної карти Південної Америки та її північної сусідки, необхідно подбати про наявність економічної карти Південної Америки та окремо — Північної Америки. Вони детальніші та допомагають порівняти та краще зрозуміти відмінності цих двох материків.

Так само, для вивчення Африки фізичної карти в шкільному атласі буде недостатньо. Потрібно придбати такі карти (бажано — на планках, для зручності):

·        фізична карта Африки;

·        кліматична карта Африки;

·        політична карта Африки (фізична не дозволяє чітко визначити кордони між різними африканськими державами).

Так само детально розглядається і Євразія, і Австралія й Океанія — їх вивчення потребує аналогічних тематичних карт.

Що стосується України, то її учні вивчають окремо від інших країн. Тому для зручності карти для вивчення місцеположення, особливостей і господарської діяльності України виділяють у окрему категорію:

1.      фізична карта України;

2.      економічна карта України;

3.      екологічна карта України;

4.      кліматична карта України;

5.      адміністративний поділ й історико-етнографічні землі;

6.      природно-заповідний фонд;

7.      карта ґрунтів;

8.      тектонічна будова та корисні копалини;

9.      господарство України;

10.   топографічна карта тощо.

На жаль, не кожен кабінет географії обладнаний повним набором карт для досконального вивчення кожної окремої теми. Вся справа в обмеженому бюджеті на переоснащення, який наразі в основному витрачається на початкові класи, одномісні меблі за новими стандартами та шкільні STEM-лабораторії. Тому до кабінетів географії іноді просто не доходить черга при розподілі коштів. У розпорядженні вчителя залишається лише стара політична чи економічна карта та фізична карта світу й України. Для вивчення окремо материків або їх частин використовуються плакати, атласи чи навіть ілюстрації в підручниках. Розширені комплекти карт завжди купують для оснащення кабінетів у спеціалізованих школах, ліцеях і гімназіях. Проте, для кращого сприйняття нових тем та детальнішого сприйняття карт кожному закладу освіти рекомендовано мати всі карти з переліку вище.

Дитяча фізична карта світу: особливості

Детальніше ознайомитися з різними видами дитячих карт для опанування природничої освітньої галузі можна за посиланням — у відповідному розділі інтернет-магазину B-Pro, одного з топових українських постачальників товарів для школи. Також можете звернутися за телефоном (044) 353-33-77, якщо потрібна консультація щодо підбору навчальних карт для вашого шкільного кабінету: кваліфіковані працівники компанії завжди прийдуть вам на допомогу й підкажуть, як краще обставити кабінет згідно з актуальними вимогами МОН.

 


Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)