Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Сонячна енергетика

2016-09-12 11:43:07

Енергетичне питання з кожним роком стає все більш актуальним як для цілих держав, так і для кожної окремої родини. Енергоресурси – це основа основ економіки. Від їх вартості залежить конкурентоспроможність економіки, вартість всіх промислових товарів, комунальних послуг, транспортних перевезень. Не дивно, що через постійний брак енергоресурсів і їх постійне дорожчання відбувається постійний пошук альтернативи.

 

Сонячна енергетика – один із напрямків добування альтернативних енергетичних ресурсів. Вона охоплює процеси перетворення сонячної енергії в інші види – теплову, механічну і електричну. Для реалізації цього процесу служать сонячні енергетичні установки.

 

Сонячні енергетичні установки

 

Сонячна енергія є універсальною з точки зору можливості її використання для потреб людини. Її легко можна перетворити в теплову, механічну чи електричну енергію. Також її можна використовувати в хімічних та біологічних процесах. Сонячна енергетика уже дуже активно стукає у кожен дім. Сонячні енергетичні установки працюють в системах опалення, в технологічних процесах, при виробництві електроенергії. Вони можуть дуже сильно відрізнятися габаритами та технологіями. Це може бути простий плоский нагрівальний елемент, або ж складна система слідкування за рухом Сонця для отримання максимальної кількості енергії від світила.

 

Сонячні енергетичні установки (ссылка) класифікують:

за видом перетвореної енергії: установки, що перетворюють сонячну енергію на електричну, механічну, теплову, хімічну і біологічну;

за розміщенням на Землі: наземні і космічні;

за стаціонарністю: стаціонарні, переносні і пересувні;

за орієнтацією на Сонце: з постійною орієнтацією і з системою слідкування;

за складністю: прості і складні.

 

Сонячна енергетика і екологія

 

Порівняно з іншими видами сонячна енергетика є однією із найчистіших видів енергії. Проте повністю уникнути впливу на екологію навіть тут не вдається. Адже в сонячних енергетичних установках застосовуються напівпровідникові матеріали, виробництво яких є досить екологічно небезпечним. Зокрема в цих процесах використовуються кадмій, галій, миш’як і телур. Так, на застосування сполук кадмію в побуті взагалі введене заборона через їх шкідливість. Токсичними є і деякі сполуки селену.

Іншим негативним екологічним аспектом сонячної енергетики є площа земель, яку займають сонячні електростанції. Крім того, самі сонячні електростанції є досить матеріалоємними. В зоні їх використання змінюються кліматичні умови, рослинність, циркуляція повітря, напрямок і сила вітрів. Крім того існує велика ймовірність перегріву і загорання самих електростанцій.

 

Застосування в сонячних енергетичних установках рідин із низькою температурою кипіння може призвести до їх витоку і забруднення ґрунтів та води. Через низький коефіцієнт перетворення сонячної енергії виникають проблеми з охолодженням конденсату, що, в свою чергу, веде до теплових викидів в атмосферу. Зараз такі викиди від сонячних електростанцій вдвічі перевищують аналогічні від теплових електростанцій.

 

Економіка сонячної енергетики

 

Щороку світова економіка споживає стільки ж нафти, скільки її утворюється за 2 мільйони років. Крім того така діяльність є екологічно неефективною. Якщо об’єктивно оцінити вартість не відновлювальних енергоресурсів без врахування сучасних занижених тарифів, то сонячне енергетика стає конкурентоспроможною вже сьогодні. Проте зараз кіловат сонячної електроенергії є суттєво дорожчим ніж кіловат електроенергії, виробленої атомною чи тепловою електростанцією. Однією із причин дорожнечі є недосконалість технології напівпровідникових матеріалів. Іншою причиною є висока вартість виробництва кремнію, хоча його вміст в земній корі більш ніж суттєвий – 29,5 %.

 

Враховуючи таку економічну ситуацію в багатьох країнах сонячну енергетику розвивають за рахунок різних стимулюючих законодавчих актів.


Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)