Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






НЕДОЕЛІТНІСТЬ НЕРУХОМОСТІ

2007-11-27 21:00:01

socmart-fotoНині більшість будинків для заможних будують у центрі — Шевченківському та Печерському районах. Про це свідчать результати дослідження компанії "Соцмарт" елітного будівництва у столиці. Багатофункціональні комплекси, що сьогодні на стадії будівництва, принесуть на ринок нерухомості близько 8 млн кв.м загальної площі, більшість якої — площі квартир. Сегмент елітної нерухомості в Україні тільки розвивається. Сьогодні споживачу пропонують придбати в столиці елітне житло. Експерти ж запевняють, що такого в столиці на сьогодні практично не існує, бо насправді заявлені елітні комплекси належать до бізнес-класу. Можливість ввести покупців в оману існує ще й тому, що чіткої класифікації житла немає.

Серед новобудов цього сегменту найбільше сучасних проектів, що втілюють нові технології інженерії, але головне — маркетингові ходи для шляхів просування. Ще два роки тому було важко визначити, які з новобудов можна віднести до елітних будинків, адже орієнтирами були тільки європейські та американські стандарти, що не є прийнятним критерієм для України. Торік  Українська будівельна асоціація ввела класифікацію категорій життя. Житло класифікується за відношенням житлової площі до корисної. "Елітним житло вважається, коли показник становить від 0,4 до 0,1", — розповів один з розробників проекту класифікації житла Олександр Лашко. В європейських країнах житло класу Стандарт  передбачає 30 кв.м на особу, в Україні ж — 20 кв.м. "Чим більша площа на одну особу, тим більша вартість її обслуговування. Так і з’являється клас елітного житла", — зазначив експерт. Елітне житло поділяється на три групи: де-люкс (найдорожче), люкс та еліт. "Але елітність визначається не тільки кількістю квадратних метрів. Це має бути центр міста, проте й цього замало. Має бути історія і дух. На новому місці збудувати елітний район неможливо", — пояснив Олександр Лашко.


Директор інвестиційно-девелоперської компанії "Global Solutions" Сергій Тумасов зазначив, що важлива концепція здачі житла в експлуатацію. "Елітна будівля — ще не елітне житло. Все, що довкола, теж має значення", — повідомив експерт. За словами президента консалтингової компанії Real Estate Solutions Сергія Караманова, елітний будинок повинен мати не більше 20-30 квартир, з однією квартирою на поверху й  двома паркувальними місцями на квартиру. Крім того, це має бути центр міста, а територія повинна охоронятися.


Сьогоднішні пропозиції не зможуть влаштувати покупця, який шукає справді елітне житло. "Навіть будинок на Грушевського, 9-а, не дотягує до елітного, хоча й виділяється на тлі інших", — зауважив пан Караманов. "Багато компаній намагаються робити еліт-клас, проте сучасні норми ріжуть концепцію будинків. Якщо м`якше підходити до узгодження проектів, можна буде зарахувати багато будинків  до елітного сегменту. Параметри досить високі", — стверджує пан Караманов.


Заступник голови правління компанії "НЕСТ" Сергій Овчинников (реалізують житловий комплекс Покровський посад) вважає, що тільки будинок на Володимирській, 20-22 (Софіївська брама) може вважатися елітним. Проект Софіївська Брама реалізувала у 2002 році компанія ЮЗТС. На той момент вартість 1 кв. м становила $3-4 тис. За експертною оцінкою, сьогодні ринкова вартість квартир у цьому будинку — $15-20 тис. за кв. м. Директор компанії "Global Solutions" наводить приклади, коли компанії зумисне називають елітним житло, яке таким не є, аби завищити його вартість. "Покровський посад не може вважатися елітним тому, що там завелика кількість квартир", — вважає пан Тумасов. За даними компанії Real Estate Solutions, вартість будівництва елітного будинку може сягати $2-3 тис. за кв. м, вартість продажу — від $5 тиc.
Експерти компанії "Соцмарт" зазначають, що основні об`єкти елітної нерухомості та близької до такої проектують, будують, реалізують одні й ті ж самі організації. Інвестиційна компанія "21 століття", реалізувала проект Тріумфальна арка на Печерську, готує до введення в експлуатацію Капітолій, має дороговартісні проекти Вознесенського Яру та Немирова-Данченка. Компанія Граніт має введений в експлуатацію об`єкт високого класу на Межигірській, 13, і будує ще два об`єкти: Граф Толстой та будинок на Вєтрова, 13. Проекти "будинків для багатих" часто створюються в одних й тих самих майстернях. "Архітектурний союз" Бабушкіна розробляв проект забудов на Круглоуніверситетській, 3-5, Капітолій, Тріумф, будинок на Грушевського, 9-а, та Граф Толстой.


За оцінками експертів, справжнє елітне житло з`явиться в Києві за 2-3 роки. Центр Києва дуже забудований, але місця для елітного житла залишаться. "Більшість будівель центру — старі, терміни експлуатації матеріалів закінчуються. Багато будинків не мають історичного значення, їм необхідна реконструкція, звідси й місце для елітних квартир", — пояснив Сергій Тумасов.

Наталя МОДЕНОВА

http://www.stolytsya.kiev.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)