Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Столичний ринок житла позбувається спекулянтів

2007-12-13 22:11:01

socmart-fotoУ 2007 році в Києві значно знизилися темпи зростання цін на первинному ринку житла. Квартири за підсумками року подорожчали в середньому на 15%, тоді як в 2006 році рієлтори фіксували зростання цін в три рази більше. На тлі стабілізації ринку спостерігається зменшення кількості спекуляцій з нерухомістю - бізнес став нецікавий перекупникам.

"Можна сказати, що 2007 рік став першим роком, коли коливання обсягу попиту показали гравцям ринку, що часи ажіотажу минули, - зазначає Максим Білоус, директор з стратегічного розвитку і маркетингу компанії "XXI сторіччя". - Це вже не повністю ринок продавця, і зараз треба застосовувати методи, які потрібні і вигідні саме споживачеві, а не забудовникові", - пише "Дело".

Ринок, який кілька років лихоманило, став стабільним. Деякі з рієлторов називають нинішній стан справ стагнацією.

На початку року спостерігалося найбільш активне зростання цін, яке відбувалося швидше за інерцією. Вже до кінця травня темпи подорожчання житла на первинному ринку зійшли нанівець. І якщо минулого року з травня по серпень - період традиційного затишшя на ринку нерухомості - квадратні метри на первинному ринку продовжували дорожчати, то в 2007-му зупинились, а за деякими сегментами навіть знизилися.

"У попередні роки зимовий і літній застій реалізації обмежувався кількома тижнями взимку і місяцем-півтора влітку, - згадує Олександр Видренко, заступник директора з інвестицій будівельно-комерційної фірми "Граніт". У цьому ж році, за даними фахівця, цей "мертвий" період розтягнувся.

Кінець 2007 року також не порадував ріелторів. Традиційного передсвяткового попиту немає, констатують вони. Серед основних причин оператори, як не дивно, називають неймовірне зростання цін, яке відбувалося минулого року. За ним, як виявилось, не встигли доходи наших громадян.

"Ціни настільки високі, що часто люди, навіть з урахуванням іпотечного кредиту не можуть придбати житло, - скаржиться Зоя Нестеренко, директор консалтингової компанії "Канзас". Вона називає таку ситуацію кризою і зазначає, що стагнація характерна також і для сегменту вторинного житла.

Експерти зазначають одну важливу причину неспокою учасників ринку. Стабільний ринок, без спекулятивного зростання, став нецікавий перекупникам. "Порівнюючи характер угод у минулому і цього року, я хочу зазначити, що якісний склад їх змінився, - пояснює Олексій Булгаков, віце-президент "Київміськбуду", - на тлі стабільного ринку з нього пішли "перекупники", відповідно пішов капітал, і як наслідок знизилася кількість спекулятивних операцій". Зазначимо, частка спекулятивного капіталу на ринку нерухомості складає в середньому 40-60%, залежно від сезону.

Крім того, фахівці чималу провину за зниження попиту і темпів зростання ціни пропозиції покладають на ЗМІ і експертів, які в своїх коментарях озвучували інформацію про падіння ринку. За розповідями співробітників будівельних компаній, цього року нерідко траплялися випадки, коли угода "зривалася" вже на останньому етапі і люди відкладали покупку в очікуванні дива.

На думку Булгакова, той факт, що на ринку залишилися тільки забудовники і кінцеві споживачі (люди, які потребують поліпшення житлових умов), дозволяє припускати, що найближчим часом на ринку нерухомості не буде ні різких стрибків, ні падіння цін.

Що стосується класів житла, то цього року зростання ціни на об'єкти преміум-класу було дещо вище, а ось кількість об'єктів, що здаються, в цьому класі зменшилося. Судячи з усього, така тенденція спостерігатиметься й надалі, тому що в центрі вже зараз спостерігається дефіцит землі під забудову. Проте, це найстабільніший сегмент нерухомості, якого практично не торкаються загальні коливання ринку, стрибкоподібне підвищення ціни, падіння або стагнація.

Водночас зросла кількість будинків бізнес- і економ-класу, причому під забудову все більш активно використовуються майданчики на околицях Києва і за Окружною дорогою. Помітно зменшуються і габарити апартаментів, хоча як і раніше середня площа однокімнатної квартири в новобудовах сьогодні складає 55-65 квадратних метрів, вже з'являються об'єкти, де ця площа 40-50 квадратних метрів, було введено в експлуатацію і кілька будинків, де однокімнатні квартири були й по 30 квадратних метрів.

"Наступного року, думаю, ринок залишиться в такому ж стані, а приріст ціни на первинну нерухомість залишиться в межах нормальної інфляції, це буде обумовлено зростанням заробітної плати, подорожчанням будматеріалів, енергоносіїв", - додає Олексій Булгаков.

http://www.newsru.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)