Аналитика и исследования коммерческой и жилой недвижимости Украины


Главная О компании Услуги компании Наши клиенты Реклама Контакты






Зростає інтерес до українського ринку комерційної нерухомості

2007-12-19 22:49:11

socmart-fotoОФІСНИЙ РАЙ
Зростає інтерес до українського ринку комерційної нерухомості


У розвитку вітчизняного ринку комерційної нерухомості зацікавлений закордонний капітал, свідченням чому є безліч проектів, що реалізуються нині за рахунок великих іноземних фондів. Крім того, за дослідженням міжнародної консалтингової компанії A.T. Kearney, Україна посідає четверте місце за інвестиційною привабливістю у сфері торговельних мереж і поступається лише Індії, Росії та В’єтнаму.

СТОЛИЦЯ – ЛІДЕР ПОПУЛЯРНОСТІ

Лідером в Україні щодо залучення іноземного капіталу залишається Київ. Як свідчить статистика, майже 95% іноземних коштів, що надходять у столичну нерухомість, спрямовуються у комерційний сектор. Зокрема левова частка закордонних коштів витрачається на будівництво офісних центрів та торговельно-розважальних комплексів. Другу сходинку за привабливістю для інвесторів посіли готельні комплекси, третю – складська нерухомість.

На думку експертів, сьогодні київський ринок комерційної нерухомості перебуває на стадії активного розвитку: попит удвічі перевищує пропозицію, орендні ставки сягнули максимальних показників як у офісних, так і в торговельних центрах. Рівновагу на цьому ринку, вважають експерти, слід чекати не раніше, ніж за два – три роки. Популярністю користуються бізнес-центри високих класів. Охочих орендувати офіси в нових будівлях не бракує. Власники бізнес-центрів найчастіше підписують договори з орендарями на тривалі терміни – 1—5 років. Як і раніше, найбільший попит мають офісні приміщення, розташовані в центральних та прилеглих до них районах – Печерському, Шевченківському, Подільському, Оболонському, Солом’янському. Останнім часом активно зростає попит на приміщення у Дарницькому і Деснянському районах столиці.

БІЗНЕС-ЦЕНТРИ ЗАЛИШАЮТЬ ЦЕНТР

За даними компанії «Соцмарт», у Києві нині функціонує понад сто бізнес-центрів, цілком або частково введених в експлуатацію. Це гіганти комерційного ринку нерухомості, як «Міленіум», Міжнародний офісно-готельний центр, «Леонардо», «Парус», «Тауер», «Олімпійський». Вони розташовані переважно в центральних та сусідніх районах. Однак останнім часом спостерігається тенденція до зведення бізнес-центрів у віддалених районах міста. Зокрема у районі метро «Петрівка» функціонують офісні комплекси «Ост-Вест Експрес», «Петрівка», ділове містечко «Форум Парк Плаза», у Голосієві – «Рент Хаус», «Кемпа центр», «Стенд», на Позняках – «Platinum»  та «Аладін», поблизу ст. м. «Чернігівська» – «Беарс центр» і на Троєщині – «Бізнес Сіті Комплекс».

Завоювання віддалених районів має низку переваг для інвесторів будівництва.тут значно нижча ціна на землю порівняно з центральними міськими ділянками й доступніші площі, оскільки центр Києва майже повністю забудований житлом і комерційними спорудами. Також є можливість отримати велику територію під забудову потужних компле

Майбутніх орендарів офісів на периферії приваблюють також економічні мотиви – вартість оренди або купівлі квадратного метра тут значно нижча, а інфраструктура й техніко-економічні показники будівель не гірші, ніж у центрі столиці. До того ж, тут рідко бувають автомобільні затори. Якщо ж при бізнес-центрі є складські приміщення, необхідні для багатьох компаній, то це ідеальний варіант.

Безумовною популярністю у інвесторів нині користується Столичне шосе. Кілька об’єктів на цій вулиці введуть в експлуатацію вже найближчим часом. Один з них – офісно-складський бізнес-центр «Alacor». За попередніми даними, загальна площа офісів становитиме тут 29 тис. кв. м, складів – 19,5 тис. кв. м. У Подільському районі Києва, на вул. Світлицького, 35, наразі активно зводиться нова офісна будівля – бізнес-центр «Виноградар».

ПОДВІЙНЕ НОВОСІЛЛЯ

Останнім часом бізнес-центри нерідко здають в експлуатацію у дві – три черги. Безперечно, це вигідно для власників офісних будівель – вони швидко починають заробляти гроші. Орендарям, щоправда, гірше – вони вимушені ще рік – два терпіти під своїми вікнами будівництво. Згадати хоча б бізнес-центр «Леонардо» – діловий комплекс має багату історію. Ще до його народження, як повідомили в компанії «Соцмарт», планувалося відреконструювати старовинну будівлю на вул. Б. Хмельницького, 17/52, під п’ятизірковий готель «Театральний». Відновлювати споруду розпочали у 1997 році, але потім плани змінилися: на місці майбутнього готелю почали зводити діловий центр «Леонардо». Проект реконструкції і зведення нової будівлі розробили в архітектурній майстерні Сергія Бабушкіна «Архітектурний союз». Певно, через те на другу чергу запропонували досить сміливі, якщо не сказати революційні, рішення. Кілька років тому на містобудівну раду винесли шокуючий проект, за яким усередині кварталу планувалася висотка у формі скляної кулі. Тоді більшість членів ради схвалила ідею і рекомендувала подальше опрацювання проекту. Однак у 2004 році рада архітекторів «забракувала» цю роботу. Причина — надмірна висота новобудови. Проект повернули на доопрацювання, а згодом все ж погодилися на спорудження скляної висотки, але за фасадом історичної будівлі.

Наразі триває будівництво другої черги бізнес-центру «Еллінський» на вул. Іллінській, 8. Добудовуються також  бізнес-центр «Статус» та бізнес-містечко «Форум Парк Плаза» на Московському проспекті.

ПРОГНОЗ

Експерти переконані, що упродовж наступних кількох років у столиці відчинять двері житлово-офісний комплекс «Hammer Center», офісно-готельний комплекс «Торонто-Київ», офісно-складський «Alacor», житлово-торгово-офісний «Mirax Plaza», житлово-офісний «Покровський Посад». З’являється і проектується дедалі більше багатофункціональних комплексів, де сучасна людина має змогу жити і працювати, відпочивати і робити закупи.
На думку багатьох експертів та аналітиків ринку нерухомості, орендні ставки в найближчі два роки не знижуватимуться. Щорічне зростання орендних ставок планується на рівні 10–15% на рік.

Отже, впродовж наступних кількох років ринок комерційної нерухомості Києва й України в цілому розвиватиметься активними темпами. Тож вміло спрямовані інвестиції забезпечать доходи своїм власникам вже найближчим часом.

Основні труднощі, з якими стикаються західні інвестори на українському ринку, – нестабільна політична та економічна ситуація. Але курс України на євроінтеграцію і намагання закріпитися  на світовому економічному просторі змушує зарубіжних інвесторів переглянути свої погляди щодо рівня ризикованості інвестицій в українську нерухомість.
 
Якщо найближчим часом вирішать на законодавчому рівні питання, що регулюють ринок нерухомості, насамперед стосовно ринку землі, то це, переконані експерти компанії Build & Live Development, призведе до значного притоку зарубіжних інвесторів в усі сегменти української нерухомості.
Сергій ПОЛУЛЯХ

http://www.stolytsya.kiev.ua/

Поиск

Подписка

Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья
Готовые исследования, обзоры
Новости, статьи и аналитика
RSS-лента (новости, статьи и аналитика)
RSS-лента (Базы компаний, ТЦ, БЦ, жилья)
RSS-лента (Готовые исследования, обзоры)